ΕΞΗΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ(ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ) ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟ ΚΕΦ. Γ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΑ ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 17

2014-05-02

1 ΚΑΙ κατά τις ημέρες εκείνες έρχεται ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, κηρύττοντας στην έρημο της Ιουδαίας = Ο Ιωάννης φώναζε να μετανοήσουν

2 και λέγοντας: Μετανοείτε· επειδή, πλησίασε η βασιλεία των ουρανών.=Αυτό ήταν το κήρυγμα του..τώρα ο Θεός θα κάνει σωτηρία στον άνθρωπο..πρίν απο το Χριστό έρχεται ο Ιωάννης που είχαν 6 μήνες διαφορά.Η ηλικία του Ιωάννη είναι πάνω απο 30 χρονών δεν κήρυξε πολλά χρόνια και έγινε ο πρόδρομος του Μεσσία.

3 Επειδή, αυτός είναι εκείνος που ειπώθηκε από τον προφήτη Ησαϊα, λέγοντας: «Φωνή κάποιου που φωνάζει δυνατά μέσα στην έρημο: Ετοιμάστε τον δρόμο τού Κυρίου· κάντε ίσια τα μονοπάτια του».= Εκπληρώνεται η προφητεία του Ησαϊα.Το κήρυγμα του Ιωάννη δεν έγινε στην πλατεία άλλα στην έρημο για αυτό και λέει ο ίδιος «Φωνή κάποιου που φωνάζει δυνατά μέσα στην έρημο και το λέει και στο κατα Ιωάννη ευαγγέλιο το ίδιο .. 19 Κι αυτή είναι η μαρτυρία τού Ιωάννη, όταν οι Ιουδαίοι από τα Ιεροσόλυμα έστειλαν ιερείς και Λευίτες, για να τον ρωτήσουν: Εσύ ποιος είσαι; 20 Και ομολόγησε και δεν αρνήθηκε· και ομολόγησε ότι: Δεν είμαι εγώ ο Χριστός. 21 Και τον ρώτησαν: Τι, λοιπόν; Είσαι εσύ ο Ηλίας; Και λέει: Δεν είμαι. Είσαι εσύ ο προφήτης; Και απάντησε: Όχι. 22 Του είπαν, λοιπόν: Ποιος είσαι; Για να δώσουμε απάντηση σ' αυτούς που μας έστειλαν· τι λες για τον εαυτό σου; 23 Αποκρίθηκε: Εγώ είμαι «φωνή κάποιου που φωνάζει δυνατά μέσα στην έρημο. Ο Ιωάννης ήταν άνθρωπος και ο Χριστός ήταν ο Θεός, ο λόγος που έγινε σάρκα..και πηγαίνανε στην έρημω να ακούσουν.. διότι διψάγανε για την αλήθεια του Θεού.

4 Αυτός, μάλιστα, ο Ιωάννης είχε το ένδυμά του από τρίχες καμήλας, και δερμάτινη ζώνη γύρω από τη μέση του· και η τροφή του ήταν ακρίδες και μέλι άγριο. Δεν είχε καλή εμφάνιση για να κάνει εντύπωση για να έρθουν οι άνθρωποι άλλα μας περιγράφει στο εδάφιο το ντύσιμο του και την διατροφή του.Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι ο Θεός είναι μαζί του.

7 Και βλέποντας πολλούς από τους Φαρισαίους και τους Σαδδουκαίους να έρχονται στο βάπτισμά του, τους είπε: Γεννήματα από οχιές, ποιος σας έδειξε να φύγετε από τη μέλλουσα οργή; Αυτό ήταν το κήρυγμα του όχι κολακευτικά λόγια Γεννήματα από οχιές, παιδιά της οχιάς..δηλαδή έχουν δηλητήριο μέσα τους και δηλητηριάζουν συνειδήσεις και το λέει στους φαρισαίους που σημαίνει αφιερωμένος στα θρησκευτικά καθήκοντα,υπηρετούσαν το Θεό..και σε αυτούς λέει αυτά τα λόγια.Ωραία εμφάνιση απ' έξω άλλα μέσα τους είχαν την αμαρτία...και ο λόγος του Θεού βγάζει την διάγνωση ότι όλοι είμαστε αμαρτωλοί και χρειάζεται θεραπεία.Αν ο άνθρωπος δεν δει ότι είναι αμαρτωλός τοτε δεν ζητάει την χάρη του Θεού και ούτε θα μετανοήση. Αμα ακούει κάποιος ότι είναι αμαρτία αυτό που πράτει, σκληραίνει μέσα του και προσπαθεί να το δικαιολογήσει...ενώ η σαμαρείτισα δεν δικαιολόγησε την αμαρτία της που της φανέρωσε ο Χριστός 16 Ο Ιησούς λέει σ' αυτήν: Πήγαινε, κάλεσε τον άνδρα σου κι έλα εδώ. 17 Η γυναίκα απάντησε και είπε: Δεν έχω άνδρα. Ο Ιησούς λέει σ' αυτήν: Σωστά είπες, ότι: Δεν έχω άνδρα· 18 επειδή, πέντε άνδρες πήρες, και εκείνον που έχεις τώρα, δεν είναι άνδρας σου· αυτό που είπες είναι αλήθεια. 19 Η γυναίκα λέει σ' αυτόν: Κύριε, βλέπω ότι εσύ είσαι προφήτης.

8 Κάντε, λοιπόν, καρπούς άξιους της μετάνοιας·Μετάνοια σημαίνει αλλάζω γνώμη καταδικάζω εκείνα που δεν είναι σωστά ενώπιον του Θεού...και με ειλικρινή απόφαση επιστρέφω στο Θεό με νέα σκέψη και σε έργα για να ζήσω την εν Χριστώ ζωή...Στο κατά Μάρκο ο Ιησούς είπε μετανοείτε και πιστεύετε στο ευαγγέλιο. δηλαδή τώρα πράτω όσα αναφέρονται στην Αγία γραφή.Μετάνοια όπως γράψαμε σημαίνει τα καταδικάζω και όχι δικαιολογώ την αμαρτία.

9 και μη φανταστείτε να λέτε στον εαυτό σας: Έχουμε πατέρα τον Αβραάμ· επειδή, σας λέω ότι, ο Θεός μπορεί από τούτες τις πέτρες να σηκώσει παιδιά στον Αβραάμ. Πολλοί κάυχονται στους πατέρες...Πιστεύω στον Άγιο...τα έργα σου μοιάζουν με το Άγιο; καυχόντουσαν οι Φαρισαίοι στον Μωυσή στον Αβραάμ που μίλησαν για τον Ιησού και εκείνοι τον δίωκαν και είχαν κακία και φθόνο. Θεός μπορεί από τούτες τις πέτρες να σηκώσει παιδιά στον Αβραάμ. και το λέει αυτό διότι δεν τους έχει ανάγκη ο Θεός και θα σηκώσει λαό απο τα έθνη που θα φωνάζουν δια τις πίστεως.

10 Μάλιστα, και η αξίνα κείτεται ήδη στη ρίζα των δέντρων· κάθε δέντρο, λοιπόν, που δεν κάνει καλό καρπό, κόβεται, και ρίχνεται στη φωτιά. Το δέντρο πρέπει να κάνει καρπό που είναι τα έργα μας...και εννοεί καρπό αγιασμού...την Αγάπη,συγχωρετικότητα,Μακροθυμία,υπομονή,τα λόγια μας να είναι λόγια Χριστού.

11 Εγώ μεν σας βαπτίζω με νερό προς μετάνοια· εκείνος, όμως, που έρχεται πίσω από μένα είναι ισχυρότερος από μένα, του οποίου δεν είμαι άξιος να κρατήσω τα υποδήματα· αυτός θα σας βαπτίσει με Άγιο Πνεύμα και φωτιά. Υψώνει το Χριστό ο Ιωάννης δεν είναι άξιος...τόσο μικρός φαίνεται ο μεγαλύτερος προφήτης της παλιάς διαθήκης και αναφέρει αυτός θα σας βαπτίσει με Άγιο Πνεύμα και φωτιά Το Αγιο Πνεύμα έρχεται στον άνθρωπο και καίει όλες τις αμαρτίες,τις επιθυμίες...και το έδωσε ο Θεός την ημέρα της πεντηκοστής


13 Τότε, ο Ιησούς έρχεται από τη Γαλιλαία στον Ιορδάνη προς τον Ιωάννη, για να βαπτιστεί απ' αυτόν.
14 Και ο Ιωάννης τον εμπόδιζε, λέγοντας: Εγώ έχω ανάγκη να βαπτιστώ από σένα, κι εσύ έρχεσαι σε μένα; ήξερε ο Ιωάννης ποιός ήταν ο Χριστός του αποκάλυψε το Αγιο Πνεύμα.

15 Απαντώντας, όμως, ο Ιησούς τού είπε: Άφησε, τώρα· επειδή, έτσι είναι πρέπον σε μας, να εκπληρώσουμε κάθε δικαιοσύνη. Τότε, τον αφήνει. Εδώ βλέπουμε την διαφορά του Ιωάννη με τον Χριστό...αισθανόνταν τόσο μικρός διότι ήταν ταπεινός και ειλικρινείς

16 Και αφού ο Ιησούς βαπτίστηκε, ανέβηκε αμέσως από το νερό· και ξάφνου, ανοίχτηκαν σ' αυτόν οι ουρανοί, και είδε το Πνεύμα τού Θεού να κατεβαίνει σαν περιστέρι, και να έρχεται επάνω του. 16 Και αφού ο Ιησούς βαπτίστηκε, ανέβηκε αμέσως από το νερό· και ξάφνου, ανοίχτηκαν σ' αυτόν οι ουρανοί, και είδε το Πνεύμα τού Θεού να κατεβαίνει σαν περιστέρι, και να έρχεται επάνω του.
17 Και ξάφνου, μια φωνή από τους ουρανούς, που έλεγε: Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, στον οποίο ευαρεστήθηκα.
17 Και ξάφνου, μια φωνή από τους ουρανούς, που έλεγε: Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, στον οποίο ευαρεστήθηκα. Ο Ιωάννης βλέπει το Αγιο Πνεύμα εν μορφή περιστερά και ακούει την φωνή του Θεού να λέειΑυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, στον οποίο ευαρεστήθηκα. ο Χριστός δεν συστήνετε μόνος του άλλα ο Θεός απο τον ουρανό...και βλέπουμε εδώ την Αγια Τριάδα.Πατέρας-Υιός-και Αγιο Πνεύμα και οι Τρείς για την σωτηρία του ανθρώπου.Αμήν